alle / Nyhed / TTM

OPDATERET:Vær dog mere Social modeller!

Som fotograf er vi i samme båd som modeller i Danmark, der er mange modeller i Danmark og der er mange fotografer i Danmark.

Men hvordan kan det så være at vi fotografer er bedre til at hjælpe hinanden med teknikker og kreativitet, nå vi i det fleste tilfælde er konkurrenter?

Der findes masser a Workshops, man kan deltage i som fotograf. Hvor man kan lære af andre fotografer om hvordan man sætter lys, arbejder, og photoshopper.

Men som model er der ikke det samme udvalgt åbenbart, eller har kun set meget meget få. Der findes ikke mange modeller der slå hovederne sammen og hjælper hinanden med pose og pleje/træning.

Hvorfor kan en erfaren model ikke havde en ny ung model med på shoot, så den unge kan se hvordan modellen arbejder ? altså som fotograf kan man assistere en anden fotograf, men hvorfor kan man ikke også assistere som model for en anden model, så den uerfarne  unge model lære af den ældre.

I ser åbenbart andre modeller som konkurrenter, og ikke som med-modeller. Vi som fotografer er jo også konkurrenter, men stadig hjælpe vi hinanden.

Dette kommer også til udtryk, når jeg er på meet-up. Synes jeg ofter ser fotografer stå i en flok og sakker billeder og låner udstyr, hvorimod modellerne ofter sidder for sig selv eller snakker med de veninder de har taget med eller kæreste, istedet for at mingelere med andre modeller, eller låne tøj fra andre modeller.

Ved at Mette munkø, holder model coaching. Men mangler flere tiltag for at gøre model kommunitet i Danmark, for hvis det bliver bedre hjælper det jo også fotografer der arbejder med dem, men også for selve modellen.

Nogle tiltag kunne jo være et workshop, som bliver holdt af en professionel model, hvor hun lære om poses, pleje og træning. F.eks en lære der har forbindelser til gode fotografer som hun kan anbefale og hjælpe med at finde modellernes stærke og svage sider.

 

Mette har lige lavet et langt oplæg om selve modelfaget, som er værd at læse:

 

—— MODELFAGET ER SVÆRT FOR ALLE AT MESTRE —–

Jeg afholder modelworkshops, som nogen jo allerede ved, hvor jeg går ind og coacher og guider jer modeller i poseringer, udtryk, kost, kropspleje, kontrakter, markedsføring, lønforhandlinger og finder frem til præcis hvad der gør dig unik som model. Da de grundlæggende modelteknikker er de samme lige meget hvilken model du har fat i, er det dermed muligt både at tage folk ind som et stort hold, men også individuelt alt efter hvor meget man ønsker at udvikle sig, om det blot er en hobby, en profession eller drømmen om at kunne tjene lidt penge på sin hobby.
Det primære er kropsbevidsthed, og det skal læres samt korrekt vejrtrækning, så udtrykket ikke virker falsk og påtaget. Man kan derfor sagtens blive oplært i, at være den bedste udgave af en selv selvom der er andre til stedet i lokalet, da alle modeller får mulighed for at komme foran et kamera og blive guidet imens i arbejder, så i fornemmer og lærer følelsen af, hvordan disse simple og grundlæggende teknikker føles. Når jeg har lært modellerne de grundlæggende teknikker, så går jeg ind individuelt og rådgiver dig til at få det bedste frem i dig selv. Meget af arbejdet er mentalt, at man kommer ud over sin komfortzone, så jeg synes netop at vi modeller mangler at bruge hinanden uden, at vi tilfældigvis har arbejdet sammen på et job eller set hinanden til et meetup, hvor vi alligevel har siddet og kigget på hvordan fotografer flittigt deler både viden og udstyr, imens vi modeller sidder i hver vores hjørne og tjekker facebook eller studere hinanden på afstand.
Sådan noget som kost og kropspleje er også en vigtige faktorer, som vi også sjældent finder ud af, før vi møder de andre pro modeller, men vejen dertil tager man ofte alene. Det er trist! Og jo modeller ser hinanden MEGET mere som konkurrenter, end fotograferne og mua’erne gør, de andre deler mere råd og guider og støtter hinanden… Så vi modeller holder automatisk altid tilbage, nogle gange fordi man føler ens position bliver truet, andre gange fordi man generelt selv føler sig usikker og holder sig tilbage, og til sidst fordi vi alle har store personligheder og dermed kan virke afvisende overfor hinanden, og netop også meget forskellige, hvilket gør det svært for os at se hinandens styrker, teknikker og fordele og tage dem til os. Så vi påbegynder ikke uden videre en dialog som de andre i branchen gør, uden at de er tvunget til at arbejde sammen, fordi en kunde har sat dem sammen. Nu skal man også huske på, at fotografens valg af udstyr og måden at bruge det på er yderst personligt og individuelt for dem, samt mua’ens redskaber og udførelse. De er lige så forfængelige med deres arbejde, redskaber og udførelse som vi modeller er. Men de forstår alligevel at hjælpe hinanden på en helt anden måde. Og vigtigst af alt, de forstår bedre at tage penge for det arbejde de laver! Modeller bliver i dag tit snydt til at leverer gratis arbejde i håb om, at dette kan give dem muligheder og kontakter, så de kan få foden indenfor i branchen. Dette forekommer dog så sjældent, at det mest af alt viser en tendens til, at kunderne i dag har set denne mulighed for at de ikke skal betale for det arbejde og den værdi en model tilføre et projekt. Hvilket ikke er rimeligt, da kunden jo tjener penge på modellens arbejde! Jeg har sommetider oplevet, at jeg har stået på et job, hvor vi er flere modeller, og jeg som den eneste får løn for det, resten arbejder gratis, fordi de var nemme at overtale. Jeg har endda i disse forbindelser fået klar besked om, at jeg ikke må fortælle, at jeg bliver aflønnet for præcis det samme arbejde som de andre også står og yder.
Vi modeller skal derfor til at skabe et stærkere netværk, hvilket jeg allerede har påbegyndt på en fb side, og derudover er jeg i gang med at få lavet en hjemmeside, hvor man også vil kunne følge med og løbende få gode råd, jobmuligheder og se kalenderen for fremtidige workshops.

For at komme tilbage til modelcoaching igen, så vil jeg gerne understrege vigtigheden i at blive KORREKT rådgivet! Guuud hvor har jeg haft mange modeller forbi, der i stedet for at have lært de grundlæggende ting, blot har lært en masse små detaljer og bevægelser, som gør dem stive og kunstige, hvilket resulterer i, at de laver voldsomt mange fejl og ikke leverer overbevisende og tilfredsstillende ud fra det niveau de er på, og den potentiale de besidder.
Så man skal godt nok passe på med, hvem man tager imod råd fra, og hvilke råd det er. For der er de grundlæggende ting, som alle kan lære på en dag, hvis det gives på en velovervejet og god måde. Det at oplære eller coache modeller er ikke bare lige noget man gør, fordi man har fået en smule erfaring rundt omkring som fotograf, mua eller model, og slet ikke noget man tilfældigt giver videre i løbet af et shoot. En grundig oplæring kræver tid og 100% fokus på dette, så modellen forstår det og får det til at føles ægte og naturligt.
Modellen skal lære at bruge kropsproget til at frembringe udtrykket, det kan man ikke når man opstilles kropsdel for kropsdel som en dukke, så taber man fokus undervejs!
Så modeller skal lære af modeller (eller tidligere modeller) og KUN af modeller der faktisk kender til kunsten at undervise og lære fra sig på en konstruktiv og teoretisk måde, ellers virker det simpelthen ikke! Modeller er meget forskellige, så det er meget individuelt hvor der skal sættes ind. Nogle gange er det kosten der gør, at modellen ikke kan yde optimalt, andre gange mangel på kropsbevidsthed eller det kan det være, at modellen simpelthen er for usikker, nervøs og forvirret og dermed holder igen i både udtryk og posering. Nogle gange har det eneste jeg skulle gøre, når jeg har coachet en model været, at lære modellen at trække vejret og give personen troen på og følelsen af, at det han/hun gør er rigtigt,. Derefter er modellen ellers så bare selv spurtet afsted i sin udvikling!

Drama og dans (eller yoga) er rigtig gode ting for en model at lære.
Det er så de samme teknikker, krydret med noget psykologi og forståelsen for forskellige personligheder, som jeg bruger på mine workshops. For som nogle jo ved, er modelfaget ikke bare det at have en smuk krop og kunne lave en s-kurve tilsat store indbydende øjne – Det kræver indlevelse og følelser, som man så skal finde styrken til at levere, hvor man til sidste afrunder med at sende disse signaler ud i kroppen, så man bruger hver eneste lille millimeter vi er skabt med.

de sidste to modeller jeg har undervist, har jeg egentlig kun skulle presse mentalt, for at få dem udover kanten, hvor de følte det var pinligt, overdrevet og akavet. Der finder de til sidst de ægte følelser inde i dem selv, og PAAUUW!!! så rammer de klimaks og de leverer mere end de nogensinde selv turde drømme om de kunne. Idet de gør det, kan de mærke hvordan adrenalinen pumper rundt i blodet, og giver den største tilfredsstillelse nogensinde! Netop dette giver energien og dermed gnisten i øjet, som alle fotograferne efterspørger. Dette er forskellen på en person der blot STÅR model og en der ER model.
Denne energi og gnist kan ikke guides op igennem slavisk gennemgang af poseringsregler. Man kan måske lære hvad ens krop kan, men det primære er, at kunne arbejde i et selvstændigt flow og virkelig mærke energien, følelsen og udtrykket, for til sidst at have modet til at give los og lade det komme til syne!
Det er den fedeste følelse at ramme klimaks på denne måde! det er lige præcis det der gør modeljobbet fedt!
Jeg under virkelig alle, hobby såvel som upcoming og pro modeller, at opleve den fede følelse det er, at ramme klimaks på denne måde! Ja er man fotograf og læser med, så gør dig selv den tjeneste at booke en model, da kan arbejde på denne måde, for deres ekstreme energi vil også smitte af på dig, du vil få en hel anden oplevelse af, hvad det vil sige at tage billeder.
Jeg håber at dette oplæg har fået nogle modeller (og fotografer) til at forstå værdien i at opsøge god, lærerig, grundig og individuel oplæring eller coaching fra en kompetent person. Det er ikke blot noget en fotograf eller en anden model kan give dig. Du kan muligvis lære en smule hist og pist, men det at sammensætte det hele er ofte en umulig opgave selv for den bedste. Jeg håber derfor i fremtiden, at vi modeller tør gå mere hen til hinanden og bede om gode råd, men også at vi forstår den værdi vi faktisk besidder, og det dermed heller ikke bare er så ligetil at træde ind i faget. Det kræver oplæring og erfaring ligesom ethvert andet håndværk kræver en uddannelse. Både fotografer, stylister, designerer, frisører og mua’er har uddannelser, modeller er den eneste gruppe der endnu ikke har forstået nødvendigheden i det at investere både tid og penge i grundig og kompetent undervisning. HUSK nu på, at det ikke er alle med en muresten i hånden, der kan lære dig at bygge et hus.
Tak fordi du gad at læse med, jeg håber at det som minimum gav dig noget at tænke over, når du i fremtiden undervurderer modelarbejdet eller endda dig selv.

 

 

coaching-collage

 

 

tak for i læste og bruge tid på dette indlæg 🙂
Følg mig her gerne:
Hjemmeside: kimprasanna.dk

Twitter : @prasannakim

Instagram: kim_Prasanna

Facebook page: /kimprasannaphoto

500px : kimprasanna

Google+ : kim nielsen

paypal donate

Reklamer

Skriv din kommentar :

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s